2013-12-December

Zűrös decemberünk volt... A sok feladat között nagyon elvesztem. De a gyaloglásra igyekeztünk időt szakítani, a dokumentálást viszont folyton csak toltam magam előtt, január lett, mire legalább a fotók egy részét kiválogattam.   smiley    Íme:

 

A gombák többségének beazonosítása nem egyszerű, mert a legtöbb nem különösebben ismert, hiszen nincs semmi használati értékük. Természetesen a légyölő galócát felismerném, ezekkel viszont megküzdök, mire kiderítem, mifélék smiley. Az alábbi például szerintem egy rózsaszínes egyrétű tapló.

 

Talán retekszagú kígyógomba, de ott a helyszínen nem szagolgattam meg, utólag meg ugye, a fotó nem szagos.  Nagyon kecses és elegáns, olyan, mint egy fodros-bodros tütü. Még a színe is.

 

 

 

 

 

 

Ez a fotó azért tetszik nekem nagyon, mert érezni rajta, milyen is volt az idő éppen: ugyan gyönyörűen sütött a nap, de a szél igen erős volt és egy keskeny, ámde sűrű felhősáv rohant végig a város felett. Mikor indultunk gyalogolni, még úgy nézett ki, hogy jön egy sötét felhőréteg északnyugat felől, és akár jól meg is ázhatunk... Aztán a felhőkről kiderült, hogy nincs utánpótlásuk, és olyan gyorsan átvágtattak felettünk, hogy mire hazaértünk, nyomuk sem volt.

 

December 20-án megjött a zúzmara, a karácsonyi hangulatba illően. Csak végül karácsonyra nem maradt belőle :-)

A reptéren sűrű köd is volt a zúzmara mellé, az erdő belemosódott a homályba, a reptér távolabbi vége nem is látszott, eltűnt a ködben.

 

 

 

 

Elmúla a karácsony... 27-én tudtunk legközelebb útrakelni, kellemes napsütésben, a levegő sem volt hideg. Az Oroszlán-szikla közelében hangos zizegést hallottunk, és hamar meg is találtuk a forrását: egy kék fadongó (Xylucopa violacea) zümmögött-forgolódott a talajon. Olyan sokat mocorgott, féltem, nem sikerül róla egyik fotó sem. Ez itt egész elfogadható, szépen látszik a jobboldali szárny rajzolata. Meglepően szép rovar volt a kopár téli környezetben.