Fokhagymás pulykasült

Hozzávalók:

1.5     kg pulykamell
kb 5-8 fej fokhagyma
fél kg szeletelt bacon
2 fej vöröshagyma
néhány ágacska rozmaring
száraz fehérbor
húspuhító só

A pulykamellet elvágjuk, hogy könyvszerűen ki lehessen nyitni, de az sem baj, ha kettévágjuk. A húst kívül-belül megszórjuk a húspuhító sóval. Egy sütéshez alkalmas üveg- vagy cseréptálba rakjuk a húst. A kevésbé sima felületet alulra helyezve a vágási felszínt megrakjuk fokhagymával: annyi hagyma kell, hogy gyakorlatilag beterítsük velük az egész felszínt. Ráterítjük a pulykamell felső felét, átfedéssel ráteregetjük a bacont a tetejére, a vöröshagymát negyedelve  mellétesszük, aláöntünk ízlés szerinti mennyiségű (1-2 dl) fehérbort, a rozmaringot is mellérakjuk, lefedjük a tálat alufóliával, és berakjuk a sütőbe(~200 fok) . Kb. másfél óra múlva egy húsvillával ellenőrizzük, megpuhult-e már. Nekem ennyi idő elég szokott lenni. Ha nem pirult volna meg a bacon a tetején, akkor fólia nélkül kicsit pirítjuk. Ha kicsit hűl, szebben lehet szeletelni. A rozmaringot kidobjuk. A szaftot érdemes hagymástól az asztalra adni, nagyon finom, és a hús nagyon száraz nélküle. Krumplipüré, rizs, párolt zöldség, ezek kombinációja alkalmas köretnek: fontos, hogy a szaftot fel lehessen itatni valamivel.

Ezt a receptet egy Lajos Mari könyvből vettem valamikor régen, azóta saját formára alakítottam. Minden karácsonykor az ünnepi menü része.