Címlap

2017 Schladming

Fantasztikusan indult az egész. Snowboardozó egyetemista gyermekem kérte, hogy vigyük el őt egy hosszú hétvégére. Mivel én síelek, apja sífut, ezért olyan helyet kerestünk, ahol mindenki kedvére csúszkálhat. A sivár hóviszonyok miatt nem könnyű ilyen helyet találni. Végül Schladming mellett döntöttünk: nekem nagyon rég óta kedvenc terepem, mert óriási és mindig van hó, és mindig találni jó pályákat. A sífutóknak pedig fel kellett menni Ramsauba, ahol szintén mindig van hó, ha egyáltalán lehet. És a szintén nagyon nyomós érv: a távolság. Talán a legközelebbi terep, ahol minden kérésünk teljesíthető.

Az idő gyönyörű volt, miközben itthon a szmoggal küzdött a város, a hegyen hétágra sütött a nap, kicsit hideg volt, de csak annyira, hogy a hó állapota tökéletes lehessen. A pályák tükörsimára gyalulva, és nem tudom, miért, de tömeg sem volt. Nem voltak kevesen, de több olyan liftet találtunk, ahol egyenesen be lehetett csúszni a felvonóba, és már mehettünk is fel. Nagyon jó érzés volt a felnőtt gyerekemmel siklani, és büszke voltam magamra, hogy cseppet sem készült ki a lábam a megállás nélküli síeléstől. Egyszerűen fantasztikus volt.

Először fölmentünk a Planai hátsó, Haus felé néző legfelső pályáira. A közeli hegyen átbukó, de erre merőlegesen mozgó felhő látványa egész délelőtt elszórakoztatott bennünket.

2-3 éve az egyre nagyobb funpark mellett egy általunk csak varázsszőnyegnek nevezett felvonó épült a korábbi életveszélyes csákányos helyett, nem ugyanazon az útvonalon, de sokkal barátságosabb módon lehet vele felvonoózni. Ezzel a felvonóval utazunk épp a következő képen.

A következő kép pedig pontosan kifejezi - legalábbis én így érzem - azt az érzést, amit ez a szuper nap nyújtott.

Aztán jót ebédeltünk és még folytattuk a síelést. Andris megvárt minden elágazásnál. Épp a Planai felvonó középállomás felett nem sokkal jártam, mikor egyszercsak azt hallottam, hogy valaki sikkant egyet mellettem-mögöttem, én pedig egy hóporfelhő közepette hanyattesem.  Irdatlanul fájt a térdem. Nagy nehezen lementem a felvonóházba, ahol besegítettek egy liftbe és aztán mentőt hívtak. A többi már nem ide tartozik. sad

A következő napokon csak a teraszról fotóztam a hegyeket. Például szépen ráláttam a Hochwurzenre, még a Reitteralm gerince is látszott. Valamint a Haus teteje is. De csak messziről.