A húsleves
- Részletek
- Megjelent: 2023. november 10. péntek, 23:48
A húsleves a legegyszerűbb és mégis a legbonyolultabb leves. Soha nem lesz kétszer egyforma, nagyon függ az eredmény a hozzávalók minőségétől.
Készülhet bármilyen húsból, a lényeg, hogy csontos hús legyen. Marhahúsleveshez csontos lábszárat szoktam venni, bár a szakemberek állítják, hogy az oldalas vagy a farok az igazi. Csirkeleveshez pedig nagyon jó volt a tanyasi csirke színe-java válogatás: 1 far-hát, 2 nyak, 2 comb. Far-hátnál fontos, hogy a zsírzó mirigyet ki kell vágni (bocs, ha triviális, de esetleg nem mindenki ért a far-háthoz).
Én Mártitól, a sógornőmtől tanultam, hogy kuktában kell húslevest főzni: fele idő alatt elkészül és nem lesz zavaros. Azért ha nincs kéznél kukta, egy fazék is megteszi... Húslevest nagy edényben főzzünk, a sok csont, zöldség sok helyet igényel az edényben. És ha sok levesünk lesz, az meg kiválóan fagyasztható.
Hozzávalók: minden csak kb. mérték. Sajnos, ezt ki kell tapasztalni, mennyi az igazán jó mérték
- kb 1 kg csontos hús
- 3-5szál sárgarépa
- 2-3 szál petrezselyem gyökér (alias fehérrépa)
- 2 szál szárzeller vagy egy nagyobb szelet gumós zeller
- valamilyen káposztaféle: egy szelet karalábé vagy kelkáposzta, vagy kelbimbó (fagyasztóból is jó!!)
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- paprika, paradicsom
- esetleg 1 kisebb krumpli
- só
A fűszereket a drogériákban kapható teafilter zacskóba szoktam rakni, így egyben ki lehet emelni őket tálalás előtt:
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1-2 szerecsendió virág
- egy kis darab (1cm) gyömbér (lehet késhegynyi szárított őrölt is)
- 10 szem feketebors
- 3-4 szem színes bors, lehetőleg rózsabors
- 2-3 szem szegfűbors
- fél kávéskanál lestyán zöldje: ha van friss, ha nincs, szárított-morzsolt
A húst leöblítem, akkor is, ha a legújabb ajánlások szerint ne mossuk a húsokat. Hideg vízben felteszem főni alacsony-közepes fokozaton (15-ből 8-9)
Megtisztogatom a zöldségeket, feldarabolom a répákat és a zellert (ezt csak akkor, ha lesz aki megeszi, egyébként kidobni egyszerűbb a nagyobb darabot).
A fúszereket a teafilter zacskóba teszem, bekötöm a száját.