Gesztenye torta

Diplomata Puding néven tanultam Turi Gabitól

Hozzávalók:

50 dkg mélyhűtött gesztenyepüré
kb. 3 dl habtejszín
babapiskóta
kb. 2 dl tej
rumaroma

Elkészítés:

A gesztenyét kiolvasztjuk, összetörjük,  tejszínt öntünk hozzá, és lehetőleg merülőmixerrel összekeverjük. A tejszínből annyit kell a gesztenyéhez keverni, hogy lágy krém legyen, de nem folyós.

Egy kuglófformát, vagy mélyebb, de nem túl nagy alapterületű hőálló tálat kibélelünk folpackkal, úgy, hogy 2 csíkot teszünk bele, egymáshoz viszonyítva keresztben, hogy mindenütt folpackkal érintkezzen a tál. A folpackot  úgy méretezzük, hogy vissza lehessen hajtani a végét a torta betakarására.


Egy mélytányérba öntjük a tejet, teszünk bele rumaromát, és ebbe mártjuk egyenként a babapiskótákat. Vigyázzunk, hogy a piskóta ne ázzon el!

Először a tál oldalát körben kibéleljük 'álló' egész babapiskótákkal, aztán a tál alját is befedjük egy réteg piskótával (darabolni kell). Utána egy réteg gesztenyekrém jön, majd megint egy réteg babapiskóta, gesztenye, babapiskóta. A tetején piskóta legyen. Én 2 doboz piskótát veszek, nem lehet pontosan megmondani, mennyi kell, de a maradékra mindig van jelentkező.

Hajtsuk rá a lelógó folpackot, fedjük le egy tányérral, vagy nehezékkel, és tegyük hűtőbe.

Lehetőleg egy nappal a tervezett fogyasztás előtt készítsük el, hogy a piskóta megpuhuljon, és az egész “összeérjen”. Egy napra tegyük hűtőbe, és közvetlenül tálalás előtt borítsuk ki tálra és öntsük le a tetejét csokoládéval, vagy mázzal, de csak a tetejét, és hagyjuk lecsorogni az öntetet a piskóták közti árkokban, igen látványos! Csokiellenesek megszórhatják színes cukorkával a tetejét.

És van belőle egy karácsonyi díszlettel: