2016. 10. október

Szeretném leszögezni, hogy októberben még rengeteg növény virágzik. Csak épp a sok, magasra nőtt száraz maradvány között nehéz őket észrevenni. Érdekes, hogy a kaszált területek mennyivel szebbek ilyenkor: a kaszáló zöld, és sok növény hajt újra benne, csak már nem harcol a magasságért. Mintha a növények értenék, hogy nem érdemes magasra nőni, mert akkor levágják a fejüket, inkább rövid száron hoznak ugyanolyan gyönyörű virágokat, mint mikor magasra nőnek. Persze hogy nem erről van szó, egyszerűen csak a gyökérzet él, és próbál tovább élni, sőt virágot hozni, magot érlelni.

Gyakran nem vittem fényképezőt a gyaloglásra, mert nem akartam cipelni. Még ha szuper könnyű, akkor is húz, szorít valahol, sokkal jobb nélküle. Meg volt közben a brigádtalálkozó, amin egy csomó kép készült. De van néhány növény-fotó is cool

A fenti képen számomra sok fontos dolog látszik. A legérdekesebb a terméstok piros színe. Tavaly Brac szigetén egy hölgy árult orbáncfű olajat (Johanniskraut-Öl), ami bordós-piros színű volt (oliva olaj és orbáncfű-kivonat keveréke az orbáncfű olaj). Látván most ezt a piros termést, utána olvastam: magyarul is nevezték ezt korábban Szent János virágának, és antidepresszáns hatása miatt már ősidők óta nagy tiszteletnek örvend. A piros szín pedig a sárga virágszirmok eldörzsölésével is előbújik. Vegyészek biztosan tudnának valami jó kis magyarázatot, mi meg csak élvezzük a jelenséget.

A másik érdekesség ezen a képen, hogy jól láthatók a kis pöttyök a levélen. Ha átnézünk egy ilyen levélen, akkor lyuknak látszik, még közelebbről pedig kiderül, hogy ezek kis, olajjal töltött lencsék, illóolaj tároló sejtek. Ezek miatt nevezik lyukaslevelűnek is, latinul is.

 

Két napot Balatonszemesen töltöttem, és ugyan egész nap tréning volt, este egy óra szabadidő mégis akadt. Elmentünk a több, mint 2 kilométerre levő tópartra, és beláttam, jobbkor nem is lehetett volna az az egy óra szünet. Épp a naplemente színeit és eseményeit sikerült végig élvezni.

Nagyon szép volt ez a parti túra, örülök hogy megélhettem ezt az élményt.