2014-04-Április

 

 

A leánykökörcsin számomra az év virága volt: tudom, hogy évekkel ezelőtt valóban az év virágának választották, de idén sosem látott mennyiségben és szépségben lepte el az országot. Internetes forrásokból tudom, hogy országszerte sok és szebbnél-szebb változatot fotóztak: fekete és leánykökörcsin volt a legtöbb. Nekem hatalmas leánykökörcsin-mezőkbe sikerült botlanom, tele szépséges virágokkal, hihetetlen élményt okoztak szépségükkel. És miután lassan elvirágoztak, jött a következő érdekesség: a termésük is érdekes, jópofa, és szintén fényképezni való. Többfélét sikerült lefényképezni, itt most egy rövidke válogatás ezekből:

 

 

 

 

 

A törpe nőszirom vagy apró nőszirom (fent) 5000 Ft, a homoki nőszirom (lent) 10 000 Ft eszmei értékű védett növény!

 

 

 

Hirtelen egy csomó hasonló, apró fehér virágot hozó, kb. 30 cm. magasra növő növény jelent meg. Sorra próbálom őket azonosítani, jelenleg ezeket sikerült:

 

 

 

 

Megjelent a fekete nadálytőre hasonlító növény, csak alacsonyabb, ez - mint kiderült -  a gumós nadálytő. És ugyan a virágzat formája hasonló, de más család a bókoló fogasír (ld.március végén)

 

 

Kutyatejből is elég sokfélét találtunk gyaloglásaink során. Legtöbb a farkaskutyatej. Van még színeváltó és sárkutyatej is. És kutyatejféle a márciusban látott erdei szélfű is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van egy irtás a Hidegkúti reptér felett, ahol nagyon jól érzik magukat a növények. Tavaly itt láttunk hatalmas  Nagy Ezerjófű bokrokat, most tavasszal pedig tele van szebbnél-szebb virágzó növénnyel. Legfeltűnőbb az indás ínfű, de egész kazalnyi van olocsán csillaghúrból, tavaszi aggófűből, piros ill. foltos árvacsalánból is. Ezek akkor mutatnak igazán, ha alulról nézzük az irtást, a felső oldalról szinte elveszik ez a dús virágborítás. És persze sok más apró szépséget is találtunk, ilyen a tavaszi lednek a színváltó virágaival, és a gémorr is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint a Növényhatározó oldalon megtudtam, ez a kicsi fehér virág a közönséges kövifoszlár. Az út alatt, az út felett, a hegyoldalon még rengeteg van belőle. Kellemes élmény ilyen helyen járni!


A lepkefajtákhoz egyáltalán nem értek, de a növényekkel együtt időnként mégis a rajtuk ülő rovarokat is meg kell határozni. Ha sikerül. Ezt sikerült: ő a hajnalpír lepke hímje, viszont azt a bal felső sarokban levő kis legyet nem ismerem. De ne legyünk telhetetlenek...

 

Az őzsaláta nagyon látványos növény. A lombok között még átszűrődik a napfény (nyárra bezár, de most még vannak rések), és ahogy rásüt erre a növényre, szinte világít! Azt hittem, hogy valami kutyatej-féle, de kiderült, nem rokona a kutyatejnek; régebben zöldségként termesztették. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, mint pl. a sárgarépa is.

 

Azért ezeket az orrokat nem igazán tudom egymástól megkülönböztetni, de hát legalább van még hova fejlődni :-). Tudom, hogy van gólyaorr (a kertemben is van egy vérpiros gólyaorr), és van gémorr (pl. bürök gémorr). Majd egyszer még ezt is tisztázom valahogy.

 

Veronikából is rengeteg van. Az a vicc, hogy ez egy olyan pici virág, amit legtöbben észre sem vesznek, egyszerűen csak valami zöld kis gazcsomónak látszik. Aztán ha lehajol az ember, kiderül, hogy finoman rajzos, szépséges kis kék virágok vannak rajta. És remélem, hamarosan megjelennek a reptéren a lecsepült veronika és társai is, azok kicsit látványosabbak. A macskafarkú veronikáról tavaly sikerült több képet is készítenem (június végefelé és júliusban is): nagyon szép, és nem is olyan pici, mint ez itt, egészen más a növény alakja.

 

A közönséges ebnyelvűfű szintén olyan, hogy aki nem figyel, simán elmegy mellette. De ha észreveszi, akkor meglátja, milyen selymes-szőrös, pihe-puha növény, gyönyörű mélybordó virágocskákkal, nagyon szép.

 

Kónya habszegfűt most láttam először. Elképesztően finom szerkezetű, légies-elegáns virága van. Nagyon megörültem, mikor rájöttem, hogy mit látok.

Még annyit: nem túlzás, tényleg folyamatos élmény-özön a természet. Ha csak járja az ember, az is jó, mert mozog; de ha nézi is, na az fantasztikus! Így öreg fejjel kezdtem el újra a természet-látást fejleszteni, ebben sokat segít a digitális fényképezőgép. Ez egy nagy találmány. Talán nem akkora, mint a mobiltelefon, de igen sokat segít a megfigyelésben.