2014-06-Június

Nagyon szép idő és gyönyörű virágok indítják a júniust. Mivel a fotók feltöltése némi előmunkálatokat igényel, és nekem emellett most rengeteg tennivalóm van, kicsit késtem. De a legszebb fotókat felteszem... Először csupa piros-bordó-lila virág jön.

 

 

 

 

 

 

 

 

A mezei imolát érdemes összevetni a májusban látott tarka imolával. Mindegyik szép, nekem azért a tarka kicsit elegánsabb (ha lehet ilyet mondani egy virágra), kicsit szebb. De gyönyörű ez is. És ott csüng egy poszméh az alján.

 

 

 

Ezen a mezei varfűn egy valószínűtlenül zöld szöcskegyerek ült. Nem is értem, ilyen világító neonszínnel nem fog sokáig rejtve maradni a ragadozók elől.

 

És jöjjenek a nem lila növények júniusból. Az alábbi fűféle az utcánkon nőtt, és olyan selymes kalászai voltak, ráadásul zöld és bordó színekben játszottak, hogy le kellett fotózni, mielőtt levágtam volna (lehet, hogy kicsit gáz, hogy ezek így megnőttek a ház előtt, miközben nekem fűféle-allergiám van)

 

Sajnos, ezt a növényt nem ismerem, lehet, hogy valamilyen aranyvessző-féle.

 

 

 

Ebben a táblában az az érdekes, hogy folyamatosan megszegik a piktogramokon javasolt viselkedési normákat. A legtöbb kutya teljesen szabadon ered az egész erdőn száguldozó biciklizők nyomába cool, az úton gyakran kell lócitromot kerülgetni, és többször láttam hatalmas vadvirág csokrot a túrázók kezében. A szemetelés talán a legkevésbé gyakori errefelé.

 

Júniusban találtam az első kosborfélét, amit csak úgy, gyaloglás közben észrevettem (korábban a Sas-hegyen persze mutogattak szebbnél szebb kosborokat, de azokba nem én botlottam az erdőn). Nagyon büszke voltam rá, hogy mit találtam: kétlevelű árnyékvirág, nem olyan nagyon ritka, mindössze 2000 Ft az eszmei értéke, de ne legyünk telhetetlenek. És mindjárt 3 virágot is találtam, ráadásul az egyik virágai nem fehérek, hanem zöldek voltak. De nem volt egyszerű jó fotót készíteni róluk.

 

Az ágas homokliliom nagyon vékony száracskán 6 fehér sziromból álló légies virága;  tömegesen virágzik a Homok-hegyen.Nem tudom, melyikük kapta a nevét a másikról...