2014-01-Január

Január elsején, Újév napján kicsit hosszabb túrát terveztünk, de a ködös hidegben végül csak a Gercse kápolnáig mentünk el. Sok emberrel találkoztunk, déltájban már sokan kidugták az orrukat - ha másért nem, hát a kutyát meg kellett sétáltatni. A kápolnánál egy érdekességet találtunk: egy kis fenyőfa, amelyik a kápolna előtt áll, fel lett díszítve karácsonyfának. Volt ott néhány gyalogos is, egy kis csapat beszélgetett, és az egyikük minket is megszólított. Mint kiderült, vakok csapata álldogált a padoknál, és egyikük látó férje volt az, akivel szóba elegyedtünk, és aki némi büszkeséggel mondta nekünk, hogy ők díszítették fel korábban a fenyőt.

 

Januárban még nagyon rövidek a nappalok; délután kettőkor olyan hosszúak az árnyak, hogy egy pici domb az egész rétet beárnyékolja. Érdekesek ezek a fényviszonyok.

Nagy fagyok jöttek (végre!) január közepén-végén. Ez persze rendszerint nem tart vissza bennünket, legfeljebb kicsit jobban kell felöltözni. A hétvégén olyan sok ember nyüzsgött az erdőben, hogy szerintem még sosem láttam itt ilyen tumultust; több tájékozódási verseny és szervezett túra is átvonult a Határ-nyergen, mikor mi épp arra jártunk, és sok család és kutyasétáltató is dúsította a tömeget. Igazán jó, hogy ilyen sokan nem ijedtek meg a hidegtől.