2014-03-Március

A március egy nagyon enyhe tél után következett. Mivel egész télen nem volt igazán fagy, sem hó, a növények sokkal hamarabb elkezdtek hajtani.

Tavaly a leánykökörcsin kb. egy hónappal később virágzott, mint most. Viszont idén olyan dúsan, hogy szerintem kb. 20x annyi virágot láttam, mint tavaly. Idén is teljesen el voltam bódulva a sok kökörcsintől. Olvadozik az ember lelke a virágmező láttán. Nem lehet vele betelni. Akkor most ennek megfelelően következzen egy csomó leánykökörcsin!

 

 

Leánykökörcsin_2

 

 

Leánykökörcsin_3

 

Leánykökörcsin_4

 

Leánykökörcsin_5

 

 

 

Leánykökörcsin_6

 

Leánykökörcsin_7

 

Leánykökörcsin_8

 

Leánykökörcsin_9

Ezek a kökörcsin-fotók nekem olyan élményt jelentenek, és mind olyan nagyon tetszik, hogy nem tudtam szűkebbre venni a feltöltendő képek számát. Remélem, másnak is ilyen örömöt szereznek.

Jöjjön a többi, szintén csodás szépségű virág, ezek is korábban jelentek meg, mint tavaly. Elsőnek a tüdőfű: van bársonyos, van orvosi, meg pettyes (és még lehet, hogy továbbiak is vannak). Egy dologban azonban egyformák: a virágaik kék-rózsaszínek, időben változik a színük. Van más változó színű virág is, de ez akkor is egy izgalmas tulajdonság.

 

 

 

 

A kertemben már jó ideje parfüm-illat van az ibolyamezőtől, ami a rossz minőségű gyepet élménykertté teszi. Most az erdőn is láttam sok-sok ibolyát.

 

És ha már a kertemnél tartunk: elvadult, a szomszéd kertjéből átszivárgott szártalan kankalin virít a hátsó gyepben. Már egy hónapja. A tavaszi kankalin azonban csak most kezd virágozni a mezőn.

 

 

Aztán itt van még az odvas és az ujjas keltike. Már jó ideje tolja ki a fejét, nyitogatja a virágát, de még messze vagyunk attól, hogy igazi szőnyegként belepje az erdő alját. Tavaly erről az állapotról sok szép képet sikerült készítenem, már várom, hogy most is olyan káprázatos szőnyeggé nője ki magát ez a növény.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Léni korábbi vetélkedőjéhez hasonlóan itt is lehet szavazni, sőt újabb ötleteket is díjazunk: eddig két megoldásunk van az alábbi képre. Éva szerint E.T.-t befalazták, szerintem megkövült krokodil a megkövült vízben ...

 

 

 

 

 

És szerencsére még találtunk virágzó kökörcsint is. Március 15-én, még a délutánra ígért vihar előtt felrohantunk a Normafához, pontosabban a Harang-völgybe fényképezőgéppel és nordik botokkal felvértezve. Tavalyról tudtam, hogy ott óriási kökörcsin-mező lehet. Hát sokkal-sokkal nagyobb tömegben voltak a kökörcsinek, mint vártam. Most a Hármashatárhegyre mentünk, mert kémeink jelentették, hogy ott is sok van. Hát a Harangvölgy egy utcahosszal nyert, de itt is sok szépet láttunk. Pl. volt még virágzó kökörcsin, de volt már termőre forduló is. Egyik szebb, mint a másik! Következzenek most a Hármashatárhegyen készült képek.

 

 

 

 

 

A fenti kép persze nekem a "valami kék árvacsalán" lett volna, de kiderült, hogy az ő neve kerek repkény. De rém büszke lettem magamra, mikor kiderült, hogy az árvacsalán-félék családjába tartozik, tehát a repkény név az csak név, rokonságban az árvacsalánnal van! cool