2017. október

Utólag teszem fel az őszi képeket, sajnálnám kihajítani őket. Így viszont már hiányoznak az emlékek; így jár az ember, ha nem jegyzi le az élményeit (és ő meg lyukas fejű...). Elvesznek !

Nincs kedvem átugrani az egészet, mert a sok szép képet szeretném megőrizni smiley

 

Először nézzük a vajszínű ördögszem virágfázisait. Bimbós - teljes virágzat - elvirágzott. Egyik szebb, mint a másik...

Az ördögszem leginkább elvirágzás után mutatja meg, miért is nevezik ördögszemnek. Habár a bimbós változaton is jól látszanak a szempillák, de a termésen látni igazán a szemeket.

 

Mostanában csupa korcs, pici veronikát láttunk, ez egy különösen szép darab volt. A Homok-hegyen mindig sok veronika van, de inkább törpék. Csak fel kell mászni hozzájuk a dombtetőre...

A fekete csucsor vagy fekete ebszőlő a burgonya rokona, mérgező növény. Szép virága nem valami  jószagú...

Nagyon örültem, mikor a magas gubóvirág terméseire bukkantam. Nem sikerült igazi "erdőt" találnom, de így is jó szemléltető, miért is nevezik magas gubóvirágnak a virágzás idején 10-15 cm alacsony kis lila pompom virágot. Mire beérik a termése, a gubó, addigra erősen megnyúlik, és egyből jogos a magas jelző.

Nagyon érdekes a kakicsvirág termése, bár maga a virág nem feltűnő: laza szerkezetű, magas bokor, kis sárga virágokkal. A termés viszont nagyon szép geometriájú, 5 db kis repítőernyős mag, takaros kis körben ücsörögnek.

Gyönyörű volt ez a hólyagos habszegfű: ritkán látni ilyen szép hosszú lila porzószálakat kilógni a hólyag formájú csészéből. De maga a szár is nagyon elegáns, olyan szép vonalú volt, hogy róla is kell ide feltennem egy képet. Olyan ikebanás.

Még egy fotó októberből: a kecskerágó termése nagyon feltűnő színű. Fekete magja már kipottyant, pedig azzal még látványosabb.